OPPSUMMERING

 

En sammenligning av det norske samfunn omkring 1850 og 2000 kan sammenfattes i følgende tabell:

 

1850

2000

Jordbrukssamfunn à Industrisamfunn

Industrisamfunn à Informasjonssamfunn

Lavt utdanningsnivå

Høyt utdanningsnivå

Store rangs- og inntektsforskjeller

Mindre rangs- og inntektsforskjeller

Massefattigdom

Høy velstand, både relativt og absolutt, lite fattigdom

Lav levealder, høy barnedødelighet, dårlig helsestell

Høy levealder, lav barnedødelighet, godt helsestell

Privat veldedighet, hjelp fra familien, "fattigkassa"

Utbygd offentlige pensjoner, trygdeytelser og støtteordninger, sosialkontor.

Arbeidstid på ca. 10-14 timer dagen, 6 dager i uken

Arbeidstid på ca. 7-8 timer dagen, 5 dager i uken

Arbeidet var i hovedsak manuelt

Arbeidet er i stor grad maskinelt

Stemmeretten sterkt begrenset

Allmenn stemmerett

Få og svake folkelige interesseorganisasjoner

Flere/sterke folkelige interesseorganisasjoner

Bedriftseier/direktør bestemmer alt innen bedriften

Arbeiderrepresentasjon i bedriftens styre, arbeidsmiljølov, fagforeninger, likestillingslov

Vanlige folk eier lite eller ingenting

Vanlige folk eier mye, bl.a bolig, hytte, forbruks­gjenstander, aksjer

Ingen ferie

5 ukers ferie

 

De første anarkistene dukket opp i et Norge på vei fra jordbrukssamfunnet til industri­samfunnet. Utdanningsnivået var lavt. Arbeidstiden var ofte på over 12 timer om dagen, og ferie var ukjent. Det eksisterte massefattigdom. Stemmeretten var sterkt beg­renset. I dag har arbeiderne det relativt bra, de har stemmerett, eier ofte sine egne boliger og hytter, har aksjer og andeler, og er dermed medeiere i ulike bedrif­ter, de har inn­flytelse i bedrif­tene ved represen­tasjon i bedrifts­styrene, arbeidstiden er på 7-8 timer om dagen, arbeiderne har 5 ukers ferie.

 

Det finnes fremdeles mennesker som faller utenfor velferdsordningene. I stor grad til­hører disse de lavere lag av arbeiderklassen, minstepensjonister, enslige med barn, arbeidsledige, asyl­søkere, flyktninger, inn­vand­rere, handi­kappede, folk med psyk­iske problemer og rusbrukere. Det er de sosiale og øko­nomiske ulik­het­ene som i stor grad bidrar til ulikheter i helse og livskvalitet, og som derfor må sees på som et samfunns­problem.

 

Finnes det en rød(-svart) tråd av anarkisme gjennom Norgeshistorien? Enkelte har villet trek­ke anar­kis­mens historie tilbake til norrøn tid, til landnåmstiden på Island, til datidens bygde­ting, og til «føderative» vikingers overfall på sentralmyndighetene i de europeiske statene på 800–1000-tallet. Dette er nok å trekke anarkismens historie i Norge vel langt. Enkelte av anarkis­tene på 1800-tallet trakk sine idéer bakover til det gamle norske bondesamfun­net. Norske anar­kister har også hentet idéer utenlands. Opplysningstiden og revolusjonene på 1800-tallet var vik­tige leverandører av idéer, og sporet til handling for samfunnsreformatorene. De førmarxistiske sosia­listene ble lest tidlig på 1800-tallet. Det ble også anarkistene Proudhon, Bakunin og Kropot­kin senere i århundret. Henrik Werge­land påvirket Marcus Thrane som påvirket Henrik Ibsen som igjen inspirerte norske og svenske ungsosialister.

 

I Norge kan vi snakke om to hovedretninger innen anarkismen:

 

Har så anarkistene og syndikalistene oppnådd noe i løpet av de siste 150 årene? Organisa­torisk har de alltid stått svakt, men deres idéer har likevel stått relativt sterkt, spesielt i de turbu­lente tidene på 1910- og første halvdel av 1920-tallet, samt på 1970-tallet. Deres idéer har tidvis hatt innflytelse langt inn i enkelte partier (spesielt Arbeiderpartiet, Venstre, Senterpartiet, og deres ungdomsorganisasjoner), fagforenin­ger, og innen kvinne- og miljøbevegelsen. Det er som propa­ganda­bevegelse anarkist­ene og syndikalistene har hatt sin styrke, og det er da også blant skriben­ter, journalister og forfattere vi finner mange av dem. Norge er et mer frihetlige samfunn i dag enn for 150 år siden. Hvor stor del av æren anar­kistene og syndikalistene skal ha for denne utvik­lingen kan nok disku­teres, men noe av den fortjener de så absolutt.