HVA MED FREMTIDEN?

 

Hvordan skal anarkismen gjøres attraktiv for folk flest? Vi må vise at anarkismen er realistisk, og da må vi luke ut ting som ikke har tålt «tidens tann». Til alle anarkistiske dogmatikeres for­tvilel­se må nok en del foreldet tankegods vike for moderne forsk­ningsresultater. Anarkismen er en viten­skapelig forskningsfront, og ikke en slags dogmatisk «Proud­honis­men-Bakunin­ismen-Peter Kropotkins tenkning». Klassikerne kan selvfølgelig være inspiratorer, men aldri autoriteter.

 

«Vi må bygge videre på den sunne kjerne av sann­het i den tradis­jonelle anarkis­men, og skape en ana­lyse av samfunnet og historia som står i pakt med den tiden vi lever i, og som har praktisk betydning for den måten vi lever og arbeider på.»[1]

 

Spørsmålet om det anarkistiske samfunns organisering kan først stilles konkret når de materi­elle betingelsene er tilstede for å realisere dette samfunn, og det  må ta form ut fra elementer som allerede finnes innenfor det kapitalistiske sam­funn, og utledes fra analysen av kapitalismen og staten.

 

«Ty et nytt samhälle föds inte plötsligt lika litet som ett barn gör det. Det nya samhällslivet växer fram i det gamlas kropp, liksom en ny individ gör i moderlivet. Tid och vissa processer behövs för att utveckla det till att bli en komplett organism som är kapabel att fungera. När detta stadium har uppnåtts, inträder födseln med ångest och smärta, socialt liksom individuellt. För att använda ett slitet men expressivt talesätt: revolutionen är den nya tillvarons barnmorska. Det är sant i boks­tavelig mening. Kapitalismen är det nya samhällets fader; lokalkommittén, förbundet av klassmed­vetna arbetare samt revolutionära mål är embryot till ett nytt liv.»[2]

 

Ut fra en slik ana­lyse kan vi si noe om rammene for et anarkistisk samfunn. Anar­kist­enes opp­gave er forøvrig ikke å drømme om et fremtidig samfunn, men heller å handle så anar­kistisk som mulig innen det nåværende samfunnet. Syndikalistene vil gjennom sin organi­sering i dag, bygge opp de or­gan­er som en­gang skal bli grunnlaget for fremtidens sam­funn. Slik vil de bygge det nye sam­funn innen­for ram­mene av det gamle.

 

Hvordan skal vi få et mer anarkistisk samfunn?

Det er nødvendig med en utvikling hvor makt og økonomi i større grad over­føres fra staten og kapitalistene til kommuner, grender, bydeler, arbeidernes egne organisasjoner, og til individet selv. Bindende folkeavstem­ninger på ulike nivåer må bli mer vanlig, ulike kooperative tiltak må fremmes, de ansattes innflytelse i bedriftene må styr­kes, det må bli større grad av bruker­med­virkning og forbrukerinnflytelse, frivillige folkelige organisas­joner må styrkes, rangs- og inn­tektsforskjellene må reduseres, en grønn teknologi må utvikles, det må være en økologisk for­svarlig økonomisk vekst. Det må bli mer styring «nedenfra og opp». Enkelt­men­neskets selvtenk­ning, selvbestem­melse, selvhandling og selvansvar må kom­me sterkere inn i bildet, samtidig som for­holdene må legges til rette for fellesskapsløsninger basert på gjensidig hjelp på frivillig grunnlag.

 



[1] Risholm og Knudtsen jr.: Anarkismen, baksiden.

[2] Berkman 1987:152