Norsk Syndikalistisk Forbund

 

I 1977 kom gamle NSFere og unge arbeidere sammen og reorganiserte NSF. Bak­grunnen var et kontaktnett innen en liten gruppe arbeidere. Frem mot LO‑kongressen dette året for­søkte disse, med et visst hell, å samordne forslag til kongressen gjennom fag­foreningene. 16/4 ble stiftelsen av Norsk Syndikalistisk Forbund formalisert,[1] som en samordnings­organi­sasjon for syndika­l­istiske arbeidere. Dette var arvtakerne etter Norsk Syndikalistisk Federation. De knyt­­tet seg til Inter­nas­jonale Arbeider Assosiasjon (IAA).

 

«Det var en stiftelse uten faner, flagg og høystemte deklarasjoner. Fra første stund var vi enige om at vi skulle merkes gjennom vårt arbeid, ikke gjennom erklæringer og store prog­ram­mer. Vi mente og vi mener fortsatt at vår oppgave ikke er å bli et nytt parti eller en ny «gruppe» på den så­kalte «venstre­sida». Vi lar oss ikke imponere av folk som ved å skrive en erk­læring om en kamp tror de har «ledet» kampen. Vi lar oss ikke imponere av marxis­tene, som med sine høyt­flyvende «ana­lyser» tror de bidrar til sosialismens sak, når de i virkelig­heten ikke bedriver annet enn akademisk sosial­økonomi. Vi tror med andre ord ikke at vi forandrer eller for­bedrer verden en millimeter ved å delta i det hylekor som smykker seg med betegnelsen 'venstre­sida i Norge'.

Vår oppfatning er at litt fler burde stikke fingeren i jorda og innrømme at denne «venstre­sida» stort sett har eneste alternativ til dagens politikk i rent frasemakeri. Arbeider­partiet, Høyre, Arbeids­giver­foreninga, LO‑ledelsen og staten må ha det velsignet lett i et land hvor 'sosialistene' av ulike type ikke driver det lengre enn til enten å henvise til hva som er «god marxisme» eller å lansere litt propa­gandistisk overbudspolitikk til AP‑velger­ne.»[2]

 

I 1978 studerte Helge Kongshaug på Blindern. Her traff han en medstudent som sa at han var syndikalist, og at de holdt på med å reorganisere NSF:

«En dag kom det på døra to stykker ..en gutt og ei jente. Jeg mener hun hette Tine Bauck Irmann Jacobsen eller noe slikt, samt en kar jeg tror hette Pettersen. De ba om å få låne materialet. Det fikk de ─ angivelig skulle de kopiere det. Etter en stund fikk jeg et brev fra NSF om at det var beslag­lagt ’i folkets navn’ eller lignende vås. Brevet inneholdt en del påstander om at jeg ikke var noen ekte syndikalist. Dette var jo regelrett tyveri og jeg anmeldte dem til politiet. Det skjedde selvsagt ingenting Det materiale jeg da hadde igjen, overlot jeg etter råd fra SAC til arbeider­bevegelsens arkiv.»[3]

 

Våren 1979 sendte CNTs nasjonalkomité en delegasjon på to personer til Sverige etter invitasjon fra SAC. Disse besøkte også NSF i Oslo.[4]

 

I 1983 kom første nummer av Arbeider­Solidaritet. I 1992 skiftet det navn til Syndikalis­ten. Det siste nummer som foreløpig er kommet ut er nr. 4 1999.

 

I juni 1997 skriver NSF:

«NSF er 80 år og det på sin plass å se litt på det arbeidet vi driver med, og hva slags vilkår vi arbeider under. 90-tallet har hittil vært ganske spesielt. På slutten av 80- og begynnelsen av 90- tallet brukte vi mye energi og krefter på å komme ut med informasjon om det arbeids­livsregimet (LO-NHO og Staten) og de planene de ville sette ut i livet. Vi spredte masse informasjon til klub­ber og fagforeninger, og det er ingen overdrivelse å si at arbeidet hadde virkning. Da LO sentralt i 1992 satte press på forbundene for å fleksibilisere overens­komstene, brukte flere fagforeninger vårt materiale som grunnlagsmateriale og bevissheten om de planlagte angrepene på normalarbeids­dagen vokste. Vi spredte også en rekke aviser om angrepene på stillingsvernet, og viste at LO var i vei med å ville liberalisere Syssel­settings­loven. Etter en økt bevisst om dette, samt erfaringer fra f.eks. SAS konflikten ser det ut som om AP og LO ikke vil foreta endringer, i alle fall ikke før stortingsvalget.

Vi har også lagt vekt på å spre materiale om fagbevegelsen funksjon. Skal den være under­lagt Finans­departamentet eller være fri og uavhengig? Vi er glade for at stadig flere foreninger ser hva som blir konsekvensen av å lokke medlemmene med medlemsfordeler. Tilslutt kan fagbevegelsen forsikre alt bortsett fra det den bør gjøre: Å forsvare lønns- og arbeidsvilkår og være et instrument for arbeider­klassens frigjøring!

Mens begynnelsen av 90-tallet ble brukt til å spre materiale om saker i fagbevegelsen og om anarko­syndikalismen har vi i de siste årene brukt krefter på å støtte kamper. SAS klub­ben med sin antiautoritære tradisjon har her vært helt spesiell. Selv om alle i kamp trenger støtte, er det med en spesiell lyst vi ha støttet fagforeningskameratene på SAS. Det er da derfor godt å konstatere at de foreløpig har vunnet kampen om kontraktene, selv om det vil komme mange viktige slag!

Vi har også arrangeret en rekke møter om anarkosyndikalismen, om arbeidsløshet, fleksi­bilitet og slavekontrakter, om arbeidsløshet i Moss i 1995, om direkte aksjon og frigjøring i Oslo april 1996, jubileumet høsten 1996 og l mai 1997.

Etter møtet vårt om direkte aksjon i april ifjor, ble det startet støttekomiteer for havne­arbeiderne i Liverpool. Etter en treg start, er endelig støttearbeidet kommet i siget og støtte­komiteen i Tran­sport­arbeiderforbundet regner med at det snart er samlet inn eller bevilga ca. 500 000 kr fra norske fagforeninger.

1. mai 1997 ble det mest vellykkede i nyere tid. Masse folk og innledinger av Marta og Monica fra CNT om anarkosyndikalismen, om Liverpool konflikten ved Kevin Bilsbor­ough, visning av filmen Flickering Flame av Ken Loach og om SAS-konflikten ved Solveig Finstad. Vi hadde ogå invitert gjester fra Sverige. Kamerater fra anarkistavisa Brand og Syndikalistisk Ungdomsforbund (SUF) var tilstede og vi kunne konstatere at vi har sammen­fallende ideer om de fleste viktige spørs­mål.

1. mai arrangementet var sammen med Folkemakt. De består for det meste av yngre folk og har grupper i Oslo og Trondheim. Vi vil fortsatt samarbeide med Folkemakt i konkrete saker og arran­gementer, men dette skjer selvsagt uten at organisasjonene oppgir sin identitet.

Det internasjonale arbeidet har alltid vært viktig for NSF. Avklaringere på IAA-Kong­ressen i Madrid i desember 1996, må være et viktig skritt på veien for å legge problemene bak seg, og for å arbeide konstruktivt. Det nye sekretariatet i IAA blir i Granada i Spania med Jose Luis Garcia Rua som generalsekretær.

Vi har etter kongressen mottat en rekke materiale fra det ’avgåtte’ IAA Sekratariatet (de fungerer til juli 1997). Vi har sendt 800 kroner til streikenede gruvearbeidere i Chile (Lota) for­mid­let av den nye seksjonen i Chile og 800 kr . til en uoffisiell bilarbeiderstreik i Irland. Infor­masjonen var gitt av Organise, seksjonen i Irland. Vi har sendt fakser til streikende CNT renholds­arbeidere i Tenerife, streikende grafiske arbeidere i Mexico., arbeider- og indianer­befolk­ingens kamp i Colum­bia etc. Lista er lang. Hvis du bor utenfor Oslo og ikke har fått infor­masjonen, kan vi sende deg den.

Hvis vil skal oppsummere 90-tallet så langt, har det vært positivt når det gjelder NSF's utvik­ling, men så lenge fagbevegelsen er dopa ned av solidaritetsalternativet til NHO-LO og AP (Administrasjons Partiet) er det ikke mye selvstendig handling og kamp. Hva må gjøres? Innspill mottas med takk!!»[5]

 

Etter mandat fra IAAs sekretariat var Einar fra NSF IAAs observatør på en tekstilarbeider­kongress i Bangladesh i 1998.[6]

 

NSF har, foruten å gi ut blader med dagsaktuelt stoff, ny­utgitt en del skrifter fra «gamle» NSFs tid. NSFs viktigste oppgave har vært å være en radi­kal opposisjon innad i LO. De har og­så vært aktive i inter­nasjonalt solidaritets­­arbeid bl.a. støtte til fagopposis­jonelle bevegelser, samt streike­støttearbeid. I 2001 overtok NSF Internasjonale Arbeider‑ Assosiasjons (IAA) sekretariat.

 

«Hva slags fagbevegelse trenger vi?

 

1.

En fri fagbevegelse må for det første definere sine primæroppgaver. Med dette menes at vi må bestemme oss for hva som er fagbevegelsens viktigste felt på kort og lang sikt. Det er klart at kampen for en lønn å leve av, trygge ansettelsesvilkår og en arbeidstid som lar seg forene med et sunt sosialt liv, familiemessig og på andre måter er viktige. Kampen for arbeids­plassene og solidariteten med, og organiseringen av de arbeidsløse hører klart sammen.

 

Alt som splitter arbeiderklassen må stå sentralt. Dette inkluderer også saker som er å sloss mot oss sjøl, dvs rasisme, kjønnsundertrykking, manglende toleranse overfor anner­ledes værende og tenkende, og økologisk rovdrift.

 

Vi må danne oss et bilde av det økonomiske systemet vi lever i for å finne ut hvordan fag­bevegelsen kan bli en selvstendig maktfaktor slik at systemet kan avskaffes og erstattes av et fritt og arbeiderstyrt samfunn.

    

2.

Andre oppgaver som ikke naturlig hører inn under fagbevegelsens virkefelt som forsik­ringer, økonom­iske investeringer osv, kuttes ut.

    

3.

Fagbevegelsens økonomiske uavhengighet sikres ved kontingent, ikke statsstøtte. Det er der­for viktig at medlemmene vet hva kontingenten går til. Klare målsettinger og høy egen­aktivitet motvirker byråkrati.

    

4.

Vi må vurdere å gå vekk fra kontingenttrekk. Systemet fremmedgjør medlemmenes forhold til fagbevegelsen og styrker ideen om at fagforeningskontingenten er nok et uønsket skatte­trekk. Det får forening, samorganisasjon og forbund til å virke som noe som står utenfor (sak­fører eller advokat), som det bare er å bruke når behovet oppstår. Og ikke at det er vår organisasjon som vi deltar i og styrer fra grunnplanet.

    

5.

Kontingenttrekk og lønnskonto hører sammen. Også lønnskontoordningen må gjennomgås kritisk. Vi må ha kontroll over egen lønn uten gebyrer. Vi må også kreve at lønn­sutregnin­gene er oversiktlige og klare.

    

6.

Bare de fagorganiserte vet hvor skoen trykker. Like lite som de skal overlate til andre å forvalte kontin­genten, skal de heller ikke overlate det faglige arbeidet til tillitsvalgte eller funksjonærer. De tillitsvalgte skal føre videre de sakene som medlemmene har pålagt dem. Ikke først og fremst være hobbyadvokater som forteller medlemmene hva de har lov til. Lover og tidsbindene avtaler med freds­plikt hemmer oss i kampen for anstendige vilkår. Å sette seg inn i lov- og avtaleverket er nødven­dig, men det er ennå viktigere å finne ut hvordan de fag­organiserte selv kan utøve makt på arbeids­plassene og i fritida.

    

7.

Viktigere enn å se på hva som er lov, er å se på hva som er rett. Arbeidskjøperne har en rekke lovlige muligheter til å sabotere lønns- og arbeidsvilkår som er inngått. De kan om­gjøre stillinger, de kan sette opp prisene, forringe kvaliteten på det vi kjøper, permittere eller si opp arbeidere. Staten kan devaluere, sette opp skattene og drive en økonomisk politikk som driver arbeidskamerater ut i arbeidsløshet, og som gjør det vanskelig for oss å leve.

 

På samme måte må de fagorganiserte være seg bevisst det arbeidet de utfører. Skal vi arbeide overtid når det er arbeidsløshett? Skal vi arbeide stadig mer for mindre betaling? Blir vare­kvaliteten dårligere ved innføring av prestasjons­lønnssystemet?

Og vi må være bevisst den rollen vi har som konsumenter av varer og tjenester, slik at faglige organisas­joner eller enkelt­personer ikke bruker restauranter, hoteller o.l. hvor langt dårligere betalte arbeids­kamerater slåss for faste ansettelser og elementære faglige rettigheter.

    

8.

Streiken må få tilbake sin opprinnelige funksjon. Streik kommer av det engelske strike, som betyr å slå. Streik kan i dag i beste fall betegnes som en liten dytt. Hvis den blir mer effektiv, er regelen: jo mer effektiv den er, jo mer ulovlig blir den! Vi må vurdere nøye når streik virker, og ikke bare se når avtalen utløper. Virker ikke streiken, må vi vurdere andre midler for direkte aksjon. Uoffisielle gå sakte aksjoner ved at vi f.eks. gjør overdrevent godt arbeide, eller at vi følger reglene til punkt og prikke (obstruksjon). Utføres dette på en intelligent måte, er det effektivt, og arbeidskjøperen vil kvie seg for å trekke i lønn da dette vil føre til en opp­trapping av konflikten.

    

9.

En byråkratisk fagbevegelse med fredsplikt, sentrale fonds og sterkt begrensede kamp­midler, blir konservativ og sentralistisk. En fri fagbevegelse som har som motto at arbeider­klassens frigjøring må være arbeidernes eget verk, og som vil innføre demokrati i vårt dag­lige liv, krever desentralisering av makten og de økonomiske midlene. Selvstyre (føderalisme) for klubber, foreninger og samorganisas­joner, medfører ikke at vi kan sette oss ut over de vedtakene vi er blitt enig om i vedtekter, kongress­beslutninger osv. Desent­ralisering av makt må følges av en samordning av kraft.

    

10.

Byråkrati og klikkvesen unngås ved at:

  de tillitsvalgtes lønn ikke skal overstige gjennomsnittet til dem de representerer,

  ingen tillitsvalgte velges for mer enn ett år av gangen,

  ingen tillitsvalgte velges for mer enn tre etterfølgende valgperioder,

  alle tillitsvalgte må kunne bli tilbakekalt ved flertallsbeslutning,

  valg, ikke ansettelser og utnevnelser må være praksis,

  medlemmene må ha mulighet til å avgjøre saker i organisasjonen i uravstemninger,

         tillitsvalgte ikke kan starte eller avblåse konflikter eller streiker. Det kan bare de

            medlemmene konflikten angår. Avtaler kan på samme måte ikke inngås eller avsluttes

            uten vedtak fra dem det gjelder.

         partipolitisk uavhengighet skal sikre at ingen politiske partier eller klikker kan kuppe

            de forskjellige faglige organer for å bruke eller misbruke deres ressurser og rykte for

            å fremme egne mål.

    

Gjennom grunnplanets fulle kontroll over sine egne faglige organisasjoner, vises det grunn­leggende prinsippet i framtidens sosialistiske samfunn ─ det direkte arbeiderstyret!»[7]


 



[1].Datoen står i Gateavisa 10, desember 1977.

[2].NSF prøvenummer 1 - 1980

[3] E-post fra Kongshaug til Harald Fagerhus 15/7 2000.

[4].SAC 1979:15.

[5] NSF 1997.

[6] NSF 1998.

[7] Syndikalisten nr. 2 1998 («Hva slags fagbevegelse trenger vi?»