De arbeidsledige organiserer seg

 

I 1918 ble svensken Karl Sundin dømt til 1,5 års fengsel, for så å bli ut­vist, fordi han gikk i spissen for, og ble formann i, en arbeidsløses forening i Kristiania «der stillet et med­menneskelig krav til samfundet paa retten til at leve som individer».[1]

 

9. januar 1921 ble Arbeidsløses forening i Kristiania stiftet på et møte i Kristiania LS av NSF. Tryggve Aakervik og Carl Sundkvist holdt innledende foredrag. Robert Rein klaget over at de ikke fikk benyttet Folkets Hus eller Kristiania Arbeidersamfund gratis: «I Folkets hus blev de arbeids­løses forenings komite møtt med en uforskammet ut­skjældning, de vil ikke der faa lokaler selv om de betaler for det, for de arbeidsløse var bare 'pøbel og pak'.[2] Altsaa social­demo­kratiske tillidsmænd betrakter arbeiderne som pøbel og pak, naar de ikke længer er i stand til at underholde dem med store fagforeningskontingenter. Fy for fan!»[3] Folkets Hus' forretnings­fører, ht. Bergendahl, be­merket særlig at det også var en kjent syndikalist i styret. «Dette er en vakker mottagelse som de arbeidsledige faar av paverne i det hus, som de selv gjennem sine organisationer har kostet op. De arbeidsløse har nu faat lære sig, at den som de gir magten, altid misbruker den. Det samme var ogsaa tilfælde i Kristiania arbeider­sam­fund, hvor bolsjevikerne regjerer. Her for­langtes der 50 kroner av de arbeidsløse for et møte midt paa dagen. Hvor de arbeidsledige skulde ta disse penge fra var det ikke spørsmaal om.»[4] Man satset på direkte aks­jon mot stat, kom­mune og reaksjonære arbeids­kjøpere. Skammen ved å gå på «fattig­kassa» for­svant når det gikk flere hundre sammen.

 

I 1923 hadde både Norges Sosialdemokratiske Arbeiderparti og Det norske Arbeiderparti hver sin arbeidsløses forening i Oslo. De var først og fremst opptatt av partipolitikk.[5]

I 1925 og 1926 var NSFere aktivt med i Oslos arbeids­løses eksekutiv­komite. For­mann her og i Oslo Arbeidsløses Forening var NSFeren Birger Eriksen.[6]

 

17. mai 1925 hadde de arbeidsløse i Oslo sin egen demonstrasjon:

«Mor Norges fillete, pjaltede og sultne folk de arbeidsledige såes ikke på paradestrøket, hvor mote­dukker av begge kjønn defilerte for den hellige frihet: å undertrykke arbeiderklassen.

De arbeidsløse i Oslo hadde sin egen demomstrasjon. Ingen landskjente talere blendet frihets­lengselen det var 'De arbeidsløses eksekutivkomité' som var arrangører og talere.

Det var derfor også de arbeidsløses sak som ble talt, og de arbeidsløses var i brand. Den korte forberedelse av demomstrasjonen hadde ikke ført med sig at alle arbeidsløse i Oslo viste at deres pjalter og filler, deres magre kinder og gustne ansikter harmonerte mot gassverkets sorte bakgrunn på Anker­torvet.

En del over tusen var allikevel møtt frem. Det var menn fra de sorte kolonner som krevet sin rett til frihet og brød den 17. mai. [...]

Resolusjonen vedtokes enstemmig og under stormende bifall (selv detektivene fra nr. 19 stemte for resolusjonen) og den lyder:

'Til den norske regjering.

Arbeidsløse samlet til massemøte på Ankertorvet den 17. mai forlanger av regjeringen at den øieblikkelig bevilger det nødvendige beløp til igangsettelse av arbeide. Arbeidsløsheten eksis­terer over hele landet og særdeles her i Oslo hvor flere tusen går ledige, som har vært ledige den hele vinter. Vi går ut fra at det er regjeringen bekjent at alt nødsarbeide er ophørt her i Oslo og enhver form for understøttelse er ophevet.

Frihet! som den 17. mai skulde symbolisere for det norske folk, føler vi intet av, med und­tagelse av i form av friheten til å sulte ihjel.

Tusener av arbeidsløse vil med spent opmerksomhet avvente regjeringens svar til de arbeids­løse. Vi har den fulle moralske rett på vår side når vi forlanger av regjeringen at den istedetfor å kaste bort millioner til militærbevilgninger, fallerte banker, konge, kronprins og andre para­siter, innvilger de arbeidsløses krav, bevilgninger for igangsettelse av arbeide.


Vi håper at regjeringen vil la dette skje hurtig, ellers svarer vi ikke for følgende.'

Politiet grep ikke inn i demonstrasjonsmøtet, og der blev således ingen sensasjoner til glede for borgerskapet, og deres presse.

Formannen gav tilslut den oplysning, at Den faglige Samorganisasjon i Oslo ikke hadde svart på de arbeidsløses henvendelse på Dehlenengen kl. 4. Det kostet nemlig en krone å få adgang og de arbeidsløse hadde selvfølgelig ikke råd til sådanne ekstravaganser og der var sterk stemning for at man tok sig adgang til Dehlenengen.

Møtet ropte tre ganger tre hurra for den sociale revolusjon. De krevet et fritt Norge for et fritt folk på den nasjonale frihetsdag det var gatens parlament som talte det var nøden som tolket.»[7]

 

I juni 1925 avholdt de arbeidsløse en demonstrasjon og overleverte fire krav til formann­skapet i Oslo:

«De arbeidsløses forening har efter beste evne og kraft tatt sig av de arbeidsløses sak og ført en stedse­varende krig mot det såkalte forsorgsvesen, som ofte har optrådt brutalt og utford­rende mot dem som har søkt hjelp. De arbeidsløses eksekutivkomité, som bl. a. også består av to L. S.-medlemmer, har under hele vinteren vært fullt beskjeftiget med å holde opgjør på forsorgs­forstandernes kontor.

Dette forekom disse herrer litt ubeleilig og gjennem rådmann Jacobsen blev eksekutiv­komi­téen tilstillet et ultimatum om ikke å forstyrre forsorg­forstanderne med klager og under­søkelser.

Onsdag i forrige uke arrangerte de arbeidsløses eksekutivkomité en demonstrasjon til for­mannskapet hvor følgende krav blev fremlagt:

1.         Øieblikkelig igangsettelse av ordinært arbeid for alle arbeidsløse.

2.         De som eventuelt ikke kan skaffes arbeid må skaffes en understøttelse av kr. 60.00 pr. uke tillegg til barneforsørgere.

3.         Hel skattefritagelse for alle arbeidsledige, hvis ledighet har vart over 3 måneder.

4.         Formannskapet pålegger rådmann Jacobsen øieblikkelig å annulere sitt ultimatum til eksekutiv­komitéen gjennem forsorgsforstanderne og gir komitéen rett til gjennem forsorgs­forstanderne å undersøke motivene for avslaget samt fremme disse gjennem fattigstyret og til­synene.

De arbeidsløses deputasjon blev selvfølgelig mottatt på en brutal og nedverdigende måte av de parasitenes representanter som hadde benket sig nede i formannskapssalen. Da kamerat Biger Eriksen på eksekutivkomiteens vegne erklærte at den ikke kunde ta ansvaret for hvad som skjedde hvis kravene ikke blev imøtekommet, blev han avbrutt av ordførerens klubbe. Likeledes tålte ikke den samme representant for banksvindlernes interesser å høre, hvad en annen av deputasjonen, Harald Johnsen, hadde å fortelle om den skammelige måte de arbeidsløse blev behandlet på av fattigforstanderne.

Kravet blev selfølgelig blankt avslått i formannskapet av 'budsjettmessige hensyn', som det het.

Merkelig nok er ikke disse budsjettmessige hensyn tatt når det gjelder å støtte idretts­bevegel­sen, samfundshjelpen, presteskapet og annet reaksjonært pakk.

Efter besøket avholdt de arbeidsløse møte på Yongstorvet hvor eksekutivens medlemmer talte.

Hilmar Knutsen gav først redegjørelse over besøket i formannskapet.[8] Derefter talte Bystrøm og Karlkvist, som tradisjonen tro anbefalte de arbeidsløse å fortsette å sulte inntil høsten og så gjøre en revolusjon med stemmesedlen.

Næste taler var Harald Johnsen som tolket de arbeidsløses stilling og konkluderte med, at det var nu de arbeidsløse trengte støtte. De hadde ikke tid til å vente til høsten, ti da kunde alle være døde av sult. Det er idag vi må rykke frem og forstå å sette samfundet i fare. Først når para­sitene blir redde, når de begynner å skjelve i knærne, gir de også efter.

Siste taler var Birger Eriksen, som opfordret de arbeidsløse til å vise mer aktivitet. Makt­haverne må bli klar over at sulten kan drive mennesker til straffbare handlinger. Vi må ha en sterk organisasjon og de som er i arbeide må stå solidariske sammen med de arbeidsløse. Da blir det vi en makt som det står respekt av.


Før demonstrasjonen hadde de arbeidsløses eksekutivkomité utsendt et oprop til de arbeids­løse, som ikke fant nåde i politiets og 'Tidens Tegn's øine, og en klappjakt er senere igangsatt av politiet for å fange eksekutivkomitéen og formodentlig sette den bak lås og bom. Et av ekse­kutivens medlemmer er allerede anholdt og avhørt.

Fra medlemmer av Oslo L. S. blev det også utsendt et oprop under titelen 'Til storm mot privat­eiendommen!', som inneholdt en appell til arbeiderne på arbeidsplassen og de arbeidsløse om samarbeid for besettelse av fabrikkene.

Og det er nok mot det mål de arbeidsløse må rette sin opmerksomhet, selvfølgelig i full samforståelse med arbeiderne på arbeidsplassen. Fra det offentlige har de ikke meget å vente sig. Samme dag demonstrasjonen gikk av stabelen, blev eksekutivkomitéen overskyllet av stin­kende hentydninger i parasitorganet 'Tidens Tegn', om at de er permanent arbeidsløse, som må ha nogen ting å beskjeftige sig med o. s. v.

Og heller ikke blir nok tilstanden bedre efter valget. De lærdommer som hittil er høstet viser at de utenomparlamentariske aksjoner er de eneste som har gitt resultater.»[9]

 

Sommeren 1926 ble de arbeidsløses forening i Oslo «ophevet»: «Det var når den var kommet i full aktivitet, når den var gjort til en direkte kamporganisasjon, hadde begynt å svare med hårdt mot hårdt og derfor måtte knebles og de arbeidsløse spredes for vær og vind.»[10] I oktober/ november ble en ny forening «kokt sammen», og Edv. Mørk kunne på et møte fortelle at han var valgt til formann og til å lede de arbeidsløses forening.

«Flere av debattanten vilde ikke på nogen måte ha Edv. Mørk stående som de arbeidsløses leder, da han var den som forpurret de arbeids­løses blokade mot Nulmeyer.

Under debatten forlangte den arbeidsløses forenings tidligere formann Birger Eriksen ordet, men Mørk ristet bare på hodet. (Det er jo en fare å la syndikalistene få si sin mening). Georg Jacob­sen fremsatte da forslag om at Birger Eriksen, selv om han tilhørte den syndikalistiske organi­sasjon, måtte få tillatelse til å uttale sig. Birger Eriksen fikk da ordet […]. Han sa ennvidere, at han av Mørk var blitt nektet å komme inn på de arbeidsløses møter herefter, […]. Der fremkom da forslag fra Kr. Olsen at spørsmålet om de arbeidsløses forening selv skal velge sitt styre skulde opsettes på dagsordenen til næste møte. [Enstemmig godkjent] […] Følgende forslag blev fremsatt:

’Fagorganiserte arbeidsledige, samlet til massemøte, protesterer på det bestemteste mot de for­slag som er fremsatt av høireflertallet i arbeidsledighetskomiteen. Forslagene om deportasjon av enslig­stillede arbeidsledige og stenpukning er en hån og en utfordring mot arbeiderklassen. Møtet mener derfor at ingen fagorganisert arbeider kan påta sig sådant arbeide, og at dette arbeide blok­eres av fag­organisasjonen.’

Forslaget blev enstemmig godkjent.»[11]

 

I 1927 hadde «De arbeidsløses dagskole» to forelesninger om syndikalismen.[12] I 1930 ble Oslo arbeidsløses forening stiftet etter et initiativ fra Oslo LS.[13] De krevde seks timers arbeids­dag, opphør av akkord- og overtidsarbeidet, samt at stat og kommune måtte igangsette samfunns­nyttige arbeider. De arbeidsledige med lengst ledighet måtte inntas først ved disse arbeidene og på ordinære lønns- og arbeidsvilkår. For de som ikke fikk arbeid måtte det skaf­fes tilstrekkelig økonomisk understøttelse. I formålserklæringen sto det bl.a.: «De arbeids­ledige har felles øko­nomiske og sociale klassekampinteresser med hele den øvrige arbeider­klasse. De arbeids­ledige er imidlertid avskåret fra å hevde sine klasseinteresser, og føre sine kamper som arbeids­ledige, og derfor slutter de sig sammen i en organisasjon. [...] Forenin­gen er partipolitisk uavhen­gig og nøitral. Deres formål er å fremme de arbeidsløses krav, og samle de arbeidsledige til kamp for arbeid og brød.»[14] Trygve Sand ble valgt til formann. Foreningen sendte inn en forespørsel til kommunen om gratis lokaler til sine møter i en av byens skoler: «Men det utrolige hender. An­dragenet blir behandlet av rådmannen, som er med­lem av arbeider­partiet, og arbeidsledighets­komiteen, hvis majoritet tilhører samme parti, og disse foreslår, at for­mannskapet ikke innvilger andragenet. Det var dermed gitt at formann­skapet fulgte anvisnin­gen. I samme formannskaps­møte besluttet man å bevilge 1700 kroner til jule­gran foran universitetet! På gaten med de arbeidsløse, 1700 kroner til forlystelse for nobles­sen foran slottet! Det er det som kalles arbeider­politikk!»[15]

 

At myndighetene så på arbeidsledige som suspekte viser statsadvokat Vigens holdning: «Til­talte er ingen ærlig mann. Riktignok er han ikke tidligere straffet, men han har gått arbeidsledig i lengere tid.»[16]

 

I 1930 ble arbeidsledige medlemmer av Oslo LS nektet adgang til «de arbeidsløses kafé» i Oslo. Kaféen ble admin­istrert av Oslo og omegn faglige sam­organi­sasjon. Begrun­nelsen var at ut­giftene ble dekket av de fagforenin­gene som var tilsluttet samorganisasjonen. Dette var ikke helt riktig siden Oslo Formannskap hadde bevilget kr. 5 000,- til kaféen, penger som var inn­betalt av skatteyterne. I tillegg ble kaféen for en stor del opp­rettholdt ved gaver fra private i form av varer, samt at Folkets Hus stilte gratis lokaler til dispos­isjon. Uorgan­iserte som tilhørte AUF fikk deri­mot adgang.[17] Også året etter ble arbeidsledige med­lemmer av Oslo LS nektet adgang til kaféen med begrun­nelsen at kaféen kun var opprettet for Oslo og omegn faglige samorganisas­jons medlemmer. I søknaden til Oslo kommune het det derimot at det skulle opprettes en kafé for organiserte arbeidere i Oslo, og det var på disse premisser at bevilgningen på kr. 5 000,- også det året ble gitt.[18]

 

De arbeidsledige rettet en manende appell til sine arbeidende klassekamerater om hjelp og solidaritet. De oppfordret til praktisering av åttetimersdagen, at man måtte ta opp kampen for at arbeidstiden ble forkortet fra åtte til seks timers arbeidsdag, at alt overtidsarbeid utover ordinær arbeidstid opphørte, og at «det rådende blodslit og indre konkurranseforhold mellem arbeiderne ved akkordarbeide ophører».[19]

 

Mens Arbeiderbladet agiterte for at gifte, arbeidende, kvinner måtte tilbake til kjøkken­benken, for slik å spre arbeidsledigheten på flere familier, gikk syndikalistene inn for seks timers arbeids­dag. De mente at det ikke ble færre arbeidsledige av å fordele den likt på familiene. Man måtte istedet skaffe arbeid til alle ved å fordele arbeidet mellom alle gjennom kortere arbeidstid.[20]

 

I 1927 oppfordret Venstrekommunistisk Ungdomsforbunds arbeidsledighetskomité sultne arbeidsledige om å ta seg til rette:

«Gå inn i de store og rike forretninger og ta den maten dere trenger. Kommer politiet, så følg villig med og ta den straff som venter ’de små tyver’. Nød bryter alle lover. [...] Sult ikke lenger. Fyll fengslene – det eneste tilholdssted som enda står tilbake for de ulykkeligste i samfundet. [...] Det er samfundets makthavere som tvinger frem fortvilelsens midler. Vik ikke tilbake for å bruke dem. Alt er tillatt i en kamp hvor liv og helbred står på spill.»[21]

 

Underskriverne Arnfinn Vik, B. Flood-Engebretsen og Einar Gerhard­sen (senere statsminister i mange år) ble dømt for oppfordringen.

 

I 1930 stormet arbeidsløse herredsstyremøtet i Lørenskog for å fremsette sine forslag og få dem vedtatt med en gang. Bakgrunnen var at herredsstyret før julen 1929 vedtok at de ikke kunne anvise noe arbeide til de arbeidsledige, og at de arbeidsledige ikke skulle få noen fattig­under­støttelse. Herredsstyrets flertall besto av DNA. «Første gang, Oslo politi blev be­nyttet utenbys, efter at bystyret i Oslo hadde vedtatt sin beslutning om at Oslo politi ikke skulde benyt­tes utenom byens grenser, var altså for å forsvare et arbeiderflertall i Lørenskog herreds­styre.»[22] Oslo kommune var også styrt av DNA. Flere arbeidsledige ble dømt.

 

«Medlemmer av Bærum, Oslo, Nordstrand og Østre Akers lokale samorganisasjoner, samlet til kameratmøte i Oslo 2. påskedag uttaler sin skarpeste protest mot den klassedom som blev feldt mot de arbeidsløse fra Lørenskog. De tiltalte og dømte klassekamerater har ikke utført annen forbrytelse enn å stille krav på sin fullt lovlige rett til understøttelse. Vi protesterer derfor mot dommen samtidig som vi uttaler vår avsky og forakt for de herrer som dømte dem.

De provokatører som er skyld i rettssaken ─ det socialdemokratiske herredsstyre, vil vi bare minne om Henrik Ibsens ord:

’Med glemte løfter, med svekne ord

med traktaters forrevne ark,

med brudd fra i år på jer ed fra i fjor

har I gjødet historiens mark.’»[23]

 

I 1932 boikottet de arbeidsløses forening i Odda, med støtte av Odda-Tyssedal LS, de forret­nings­drivende kommunestyremedlemmene som talte eller stemte for reaksjonære anslag mot arbeiderne. Boikotten brakte de stedlige sosialdemokrater fra konseptene, og en av forslags­stil­lerne ble æreskjelt i Bergens Arbeiderblad.[24] Thomas Hegge var i perioder for­mann, dels sekretær, for Arbeidsløses aksjonsutvalg i Odda, samt medlem av Arbeidsløses aksjonsutvalg for Hordaland Fylke.

 

I 1932 foreslo bondepartiregjeringen at fattigunderstøttede skulle berøves stemmeretten, samt retten til å velges som kommunale tillitsmenn.[25] Det første ble ikke vedtatt, men Stortinget ved­tok at ingen kunne gjøre tjeneste i kommunale ombud  som i løpet av de siste 12 måneder hadde mottatt fattighjelp. Å la fattig­understøttede være med å styre kommuneøkonomien var et «farlig skråplan». Det ble også vedtatt at fattigunderstøttede ikke kunne velges til fattigstyret, og at et medlem som trengte slik hjelp i funksjonsperioden måtte tre ut. Fattig­understøttede skulle ikke bevilge til seg selv. Det ville stride mot «alminnelige forvaltnings­rettslige prinsipper og være støtende mot rettsbevisstheten».[26] Denne bestemmelsen ble stående helt frem til lov om sosial omsorg i 1964. Bergens Arbeiderblad foreslo at det ble opprettet et arbeidernes stemme­rettsfond. Dette fondet skulle utenom det øvrige forsorgsvesenet utbetale understøttelse til de av DNAs medlem­mer som ved denne loven ble ugilde og måtte nedlegge sine mandater eller ble avskåret fra å motta valg.[27]

 

Samme år gikk de arbeidsledige, drevet til den ytterste elendighet, til aksjon og tok mat. Fra Tromsø, Kirkenes, Kristiansund og «forskjellige kanter av landet kommer det meddelelser om at de arbeidsledige etter å ha gått den evige tiggergang fra fattigstyrer til herredsstyrer, endelig har forstått at her er det bare en ting som nytter, vi må ta mat, såfremt ikke koner og barn skal sulte i hjel.»[28] Myndighetenes svar var politikøller og soldater. DNA og LO så med uvilje på de arbeids­lediges aksjoner, og skyldte på kommunistisk agitasjon og oppvigleri.

«Så lenge arbeiderklassen sulter, mens matlagrene ligger fulle og i mange tilfeller ødelegges og tilintet­gjøres må man forstå at der behøves ingen agitasjon, når man ikke kan skaffe mat på annen måte, så tar man den hvor den finnes. Det borgerlige samfund tar ingen hensyn til henstillinger og bønner, det er handling som skal bringe dem til fornuft, la dem så få den handling. Aksjonen for å ta mat må organiseres, det må ikke bli bare et spredt tilfelle her og der, men en landsomfattende aksjon som setter respekt. De arbeidsløse må ikke la sig skremme, og de som arbeider har plikt til å gi dem all den støtte som er nødvendig og som de kan gi. Kampen for å opprettholde livet må ikke la sig stanse verken av trusler eller politibatonger.»[29]

 

Kampen for 6 timersdagen sto sentralt for å få løst arbeidsledigheten:

«Oslo arbeidsløses forening har bragt spørsmålet om 6 timersdagen med eller uten kompensasjon, frem til drøftelse. Arbeidsløses forenings standpunkt i saken er klart. Ingen har vel bedre anledning til å sette sig inn i arbeidsløshetens forferdelige virkninger enn nettopp de arbeidsløse selv, og det er all grunn til nøie å overveie de argumenter som arbeidsløses forening fremkommer med. […] De arbeidsløses krav er blitt møtt med ganske kompakt motstand, særlig fra de reformistiske ledere og fra kommunistene, man har med all ønskelig tydelighet fått fastslått at kommunistene og social­demokratene står på en enig front mot de arbeidsløse i dette spørsmål.

Ledernes stilling er forklarlig. En gjennemførelse av 6 timers dagen uten kompensasjon betyr at arbeiderklassen vil våkne op til dåd, da gjelder det å ta igjen det man har tapt, for å berede plass for sine arbeidsløse kamerater på arbeidsplassen, hevelse av levestandarden vil bli Alfa og Omega i arbeiderklassens kamp. Man blir tvunget fra den defensive kamp til den offensive, og selv fag­organisasjonens ledere er vel ikke så kortsynte at de ikke forstår, at denne kamp vil ikke bli ført ved det grønne bord men gjennen den direkte aksjon på arbeidsplassen. Det vilde være selvmord for lederne å anbefale en sådan metode som med all ønskelig tydelighet gav arbeiderklassen beskjed om hvor unødvendige lederne i virkeligheten var.

Ledernes stilling er klar, de anbefaler 6 timersdagen, men den skal gjennemføres ved for­handlinger under tariffperioden, slik at når engang de nuværende overenskomster utløper, skal man forsøke å gjennemføre en forbedring. Undertiden får de arbeidsløse sulte og greie sig så godt de kan. […]

Kommunistenes stilling er kanskje mer uforklarlig, men allikevel forståelig. De har sine paroler fra Moskva å gå efter og så lenge de ikke har maktet å gjennemføre 6 timersdagen i Russ­land, er det kontrarevolusjonært å gjennemføre den i Norge. For å bøte på dette anbefaler man demonstrasjoner og resolusjoner til kommunestyrer, storting og regjeringer om arbeidsledighets­forsikringer og høiere forsorgsbidrag. Altså en fortsatt tiggergang til de makthavende. […]

Det står i arbeiderklassens makt å gjennemføre 6 timers dagen og det vil være det første skritt på veien frem mot arbeidernes overtagelse av produksjonsmidlene, det står i deres makt å skape en enig og sterk arbeiderklasse som alene kan skape det nødvendige vern mot borgerskapets angrep. Men det blir kun ved å optre som arbeidere som klasse at de kan gjennemføre disse opgaver.

Lenge nok har arbeiderklassen overlatt sitt frigjørelsesarbeide til en flokk betalte ledere, lenge nok har de latt sig forblinde av lovlydighet og respekt for inngåtte overenskomster, nu er det på tide at de våkner op og tar fatt selv, og i sluttet tropp marsjerer frem uten å avvente paroler verken fra Folkets hus eller Moskva.

6 timersdagen må være den første etappe, når arbeiderne har tatt den vil de ha fått igjen troen på sig selv, og når de har fått den vil veien ligge åpen for den videre marsj fremover.

Derfor kamerater:

Frem for 6 timers dagen! ─ med eller uten lønnskompensasjon

Bort med alt akkord- og overtidsarbeide!

Ned med arbeidstempoet!

Frem for den direkte aksjon!»[30]

 

I 1933 ble det i Oppegård startet en Arbeidsløses forening av D. N. A. fjorten dager etter at det ble dannet en Arbeidsløses forening som var partipolitisk nøytral.[31] 15/7 ble det avholdt en felles konferanse med 33 representanter for de arbeidsløses organisasjoner i Oslo og Akershus. De kom fra foreningene på Oppegård, Ski, Kolbotn og Lørenskog, fra aksjons­utvalgene i Oslo og på Lørenskog, samt fylkessammenslutningens styre. Dessuten var Oppe­gård arbeiderparti rep­resentert ved formannen. Konferansen var et ledd i enhetsarbeidet for å sammenslutte de arbeids­ledige i distriket, som var blitt innledet av Akershus fylkessammen­slutnings styre. Det ble vedtatt at det kun skulle være en organisasjon av arbeidsledige på hvert enkelt sted. Det ble også vedtatt tre protestuttalelser: mot boikottloven, mot Hitler­terroren og mot Edw. Mørks opptreden som bestyrer av Oslo Arbeidskontor. «Denne konferanse har sin store betyd­ning, den viser at de arbeidsløse ikke er tilfreds med det splittelsesarbeide som de reform­istiske og social­demokratiske ledere til denne tid har vært istand til å oprettholde, ved å stifte egne arbeidsløses foreninger, hvor kun Arbeiderpartiets medlemmer kunde være med.»[32]

 

På 1930‑tallet opp­rettet LO egne foreninger hvor både uorganiserte og fagorganiserte arbeids­løse kunne ble medlem. «Forutsetningen for optagelse i foreningen er at de aner­kjen­ner Arbeid­ernes faglige Landsorganisasjons og Det norske Arbeiderpartis grunnsyn og orga­nisas­jonslinjer og at de tidligere ikke har optrådt illojalt eller usolidarisk overfor fag­organi­sasjonen eller står tilsluttet organisasjoner som bekjemper de samarbeidende hoved­organisas­joner innen arbeider­bevegel­sen.»[33] En forutsetning var at alle måtte underskrive en «optagel­ses­erklæring hvor ved­kommen­de anerkjenner Landsorganisasjonens og Arbeider­partiets grunn­syn og organi­sasjons­linjer».[34] Dette ble gjort først og fremst for å isolere kom­munis­­tene som tidlig­ere hadde hatt stor inn­flytelse i foreninger for arbeidsløse. Nå kom de arbeidsløse under kon­troll av den faglige ledelse. Alarm kommenterte: «Deres krav til fagorganisasjonen om kamp for kortere arbeidsdag blev øieblikkelig kneblet. Deres øvrige krav likedan. Og der hvor de arbeidsløse fore­tar aksjoner på de felter hvor de har mulighet til det, der får de straks et slag i ansiktet av det faglige pampe­velde i Oslo. De får kort og godt beskjed om, at aks­joner for de arbeidsløse eller arbeider­klassens interesser, det får de pent ta sig ivare for. Slik var det i Odda ifjor da de arbeidsløses forening blokerte det underbetalte veiarbeide. De ble slått ned av kommunen og fag­organisas­jonen i fellesskap.»[35] Den samme historie gjentok seg i 1936 i Haugesund, hvor den LO- og DNA-tilsluttede arbeidsløses forening besluttet å prok­lamere blokade av kommunens arbeid for dagsverks­bidrag. LOs sekretariat bestemte at blokaden ikke kunne godkjennes. Alarm kommen­terte: «Forhåpentlig tar ihvertfall noen av de arbeids­løse i Haugesund op sin stilling til Lands­organisasjonen til alvorlig drøftelse. Og da vil de vel undersøke om de kan forsvare overfor sig selv å understøtte en organisasjon, som så åpen­lyst undertrykker deres soleklare rett til å bes­tem­me i egne saker.»[36] Også DNA fikk sitt «pass» påskrevet: «Hvorfor har Det norske Arbeider­parti tatt monopol på å organisere de arbeidsløse? Er det på grunn av sin dår­lige sam­vittighet? Er det fordi de selv er klar over at de i de kommuner de har hatt og har flertall, har behand­let de arbeidsløse som samfundets stebarn, på samme måte som de bor­gerlige partier har gjort?».[37]

 

Til LOs kongress foreslo Oslo faglige samorganisasjon å endre statuttene for de arbeidsløses foreninger slik at alle forslag og krav fattet av de arbeidsløses foreninger skulle forelegges sam­organisasjonens forretningsutvalg til godkjennelse og eventuell videre­forsendelse. Alb. Myrvold skriver:

«For noen år siden blev det både her og der i landet stiftet foreninger av arbeidsløse, hvor disse uten hensyn til politisk opfatning kunde drøfte sine felles spørsmål og lage egne aksjoner.

Efterhvert som Arbeiderpartiet fikk større innflytelse i de kommunale administrasjoner ut over landet begynte disse arbeidsløses aksjoner å bli for besværlige for herrene. De arbeidsløse kom­promitterte helt enkelt socialdemokratiet i arbeidernes øine. Her måtte det bremses, hårdt og kraftig.

Så blev det bestemt fra høiere hold, at de arbeidsløses foreninger skulde innlemmes i den faglige landsorganisas­jonens og arbeiderpartiets tvangstrøie. Arbeidsløsheten skulde forvandles til et fag og den skulde gjøres til et socialdemokratisk privillegium. Den som vilde være arbeidsløs, den måtte også være socialdemokrat! Derom ingen bønner.

Men hertil kom også et annet moment. Tanken var ikke bare å gjøre arbeidsløsheten identisk med den socialdemokratiske partibevegelse. Det var også andre ting som spilte inn. Ved at man fikk de arbeidsløses foreninger innkapslet i partiet, fikk man partikontroll over de arbeidsløse og kunde sette kroken for deres krav til de kommunale myndigheter!

Med andre ord: gjennem sine egne organisasjoner kom de arbeidsløse dermed under den kom­munale administrasjons kontroll. De blev satt under administrasjon av det offentlige!»[38]

 

I 1938 ble kravet om en lojalitetserklæring til DNA opphevet, og medlemskap i de arbeidsløses forenin­ger skulle nå gis på samme premis­ser som medlem­skap i fagforeningene.[39]

 

En rekke arbeidsledige var medlem av ulike LO‑forbund. Arbeids­ledighets­kassene var en viktig faktor når det gjaldt å holde på medlemmene i økonomiske ned­gangs­tider. Kassene hadde stats­tilskudd, og ga under­støttelse i opptil tre måneder ved ledighet.[40] Gjen­nom et sam­arbeid med staten fikk forbun­dene refundert en del av de arbeidsledighets­bidrag forbun­dene ga sine medlem­mer, men kun under den forutsetning at arbeiderne tok det arbeidet de ble til­budt, uansett om det var konflikt på stedet. Var NSF i konflikt følte LO seg aldri for­pliktet til å være lojale over­for de streikende. Det hendte derfor flere ganger utover i 20‑ og 30‑årene at LO og fag­for­bun­dene tvang sine arbeids­ledige medlemmer til å ta arbeide som ble «ledig» på grunn av streik igangsatt av NSF‑fag­foreninger; altså rent streike­bryter­arbeid.[41] LO mente derimot at syndi­k­a­listene tok i bruk streikevåpenet nærmest i hytt og pine, uten grunnlag:

«Ikke desto mindre forlangte de av Arbeidsmandsforbundets medlemmer paa arbeids­plas­sene, selv om disse var i absolut majoritet, at de skulde respektere de streiker og blokader som iverk­sattes av nogen faa LS‑medlemmer. Paa denne maate hadde de i kort tid formaadd at blokere om­trent alle anlæg paa vestlandet. Selv reiste de hver gang til et nyt arbeidsfelt for at gjøre det samme der.»[42]

 

Flere NSFere opplevde å bli tvangsorganisert inn i de sentralistiske fagforeningene i LO, siden det å være med­lem av NSF ble sett på som å være uorganisert. En rekke steder opphevet LO‑ forbund blokader igangsatt av LSer i NSF. (På den annen side blokerte de arbeidsplasser fordi arbeiderne var organisert i NSF.) Dette skjedde bl.a. under transporarbeiderstreiken i Oslo i 1924 ved et bygg i Gabels gate 18. En cementpele ble losset og transportert dit av streike­brytere. Arbeiderne på bygget nektet konsekvent å ha befatning med streikebryter­god­set. Dermed fikk 16 mann avskjed. Arbeidet ble umiddelbart blokkert av Oslo LS. Arbeids­kjøperen henvendte seg til Bygnings­arbeider­forbundet og Sten-, jord- & cement­arbeid­ernes forening. Forbundets for­mann, Elias Volan, opphevet blokkaden. Oslo LSs streike­vakter klar­te å holde arbeidsplassen ren for blokade­brytere, og tilslutt måtte arbeids­kjøperne ordne seg med LS.

 

«Denne konflikt er typisk for ånden i den reformistiske fagbevegelse. Her gikk Oslo L. S. i sympatikamp med et forbund som tilhørte landsorganisasjonen. Samtidig kom et annet forbund, som tilhørte samme landsorganisasjon og falt de sympatistreikende i ryggen! [...] Høsten 1932 brøt medlemmer av den samme forening en blokade, utferdet av Oslo L. S. mot Reuschs be­byg­gelse på Bygdø. De reformistiske blokadebryterne motiverte sin Judasgjerning med at de som social­demo­krater ikke anerkjenner andre blokader enn dem som bekjentgjøres i 'Arbeider­bladet'. Og da 'Arbeiderbladet' konsekvent nekter å innta blokade annonser fra syndikalistene, så var disse herrers stannpunkt ensbetydende med, at brudd av syndikalistenes blokader er en heders­gjerning for ekte reformister.»[43]

 




[1].Alarm 4/1919. Se også Alarm nr. 27, 10/7 1920 («Har du tænkt paa» av K. F.-holm).

[2].I følge Alarm «blev de mødt med en flom av skjældsord om, at de kun bestod av en bande lediggjængere og kjeltringer m. m.» (Alarm nr. 8, 19/2 1921 , «De arbeidsløse i Kr.ania organiserer sig.» Av «En ikke arbeidsløs.»)

[3].Revolt 7/1921.

[4].Alarm nr. 8 1921 («De arbeidsløse i Kr.ania organiserer sig. Negtes lokale i sit eget hus.» av «En ikke arbeidsløs»).

[5].Alarm nr. 5, 5/3 1923 («Oslo.» Av A. J.).

[6].Alarm 27/1925 og nr. 9 27/2 1926 («Arbeidsløsheten.»).

[7].Alarm nr. 21 1925 («Mor Norges stedbarn feirer 17. mai i Oslo.» Av A. H., referent.).

[8].Hilmar Knutsen ─ «Poker-Knutsen» ─ skal ha etter hvert ha vært innom NSF, Mot-Dag, DNA, NKP, Fedrelandslaget, Frelsesarméen og Nasjonal Samling (NS). Han skal ha drevet som profesjonell kortspiller. (Alarm nr. 9 1936, «Kortspilleren 'Poker-Knutsen' på nazistturne.») Han skilte lag med NS og startet Norges folkesocialistiske parti (Alarm nr. 21, 15/10 1938, «Nokså uklart.») eller Nasjonalsocialistisk folkeparti (Alarm nr. 26, 24/12 1938, «Finansgeni»). Justisdepartementet nektet å innregistrere partiet som valgparti forde det manglet 3. manns underskrift på at partiet eksisterte. (Alarm nr. 15, 22/7 1939.) Inger Knutsen, datter av Hilmar Knutsen, har fortalt meg at  han ble truet på livet av Vidkun Quisling da han gikk ut av NS. Han ble da borte i tre måneder uten at noen visste hvor han var. Hun har også karakterisert sin far som en kverulant. Hilmar Knutsen døde i 1961. Han var veldig opptatt av de arbeidsløse og fattigfolks situasjon.

[9].Alarm nr. 26, 27. juni 1925 («De arbeidsløse i hovedstaden. Eksekutivkomiteen under politiforfølgelse.» av Alb. Myrvold).

[10] Alarm nr. 45, 6/11 1926 («De arbeidsløses forening i Oslo.»).

[11] Ibid.

[12].Alarm nr. 10, 5/3 1927 «Forelesninger om syndikalismen.».

[13].Alarm nr.40, 4/10 1930 («De arbeidsløse i Oslo har stiftet egen organisasjon.»)

[14].Ibid.

[15].Alarm nr. 44, 20/11 1930 («De arbeidløse nektes lokale av 'Arbeiderstyret' i Oslo.» av A. M.).

[16].Alarm nr. 40, 6/10 1928.

[17].Alarm nr 10, 8/3 1930.

[18] Alarm nr. 4, 21/2 1931 («Oslo faglige samorganisasjons forvaltning av den kommunale bevilgning til de arbeidsløses cafe.» Av E. Skaalbones).

[19].Alarm nr. 39, 27/9 1930 («Efektiv kamp mot overtidsarbeidet. De arbeidsløse i Oslo tar saken i sin egen hånd.» Referat fra et møte Oslo LS inviterte de arbeidsledige til 18/9 1930.)

[20].Alarm nr. 44, 29/11 1930 («Kampen mot arbeidsløsheten.» Av C. O. T─n.).

[21] Halvorsen 2003:159 og 556 (note 340 med henvisning til Den Røde Ungdom  25/2 1927.).

[22].Alarm nr. 8, 22/2 1930 («De arbeidsløses aksjon mot Lørenskog herredsstyre.» Av S....s.).

[23] «Alarm nr. 18, 3/5 1930 («Protest mot Lørenskogsdommen.» For fellesmøtet, Rolf Johansen, Dirigent.»

[24].Alarm nr. 21, 1/10 1932 («Politikkerne boikottes.»).

[25].Alarm nr. 8 1932 («En diskusjon om stemmerett og retten til arbeide. Av Sathan.»).

[26] Seip 1994:34 (Note 29: Stortingsforhandlingene1932, 3, Odelstingsproposisjon nr. 31:12)

[27].Alarm nr. 15 1932 («Vil Arbeiderpartiet og Landsorganisasjonen oprette en privat fattigkasse?» Av Alf.).

[28] Alarm nr. 6, 19/3 1932 («Kampen for brødbiten. Når de arbeidsløse krever mat får de politikøller til svar.» Av Judd.)

[29] Ibid.

[30] Alarm nr. 6, 19/3 1932 («Til den norske arbeiderklasse. 6 timersdagen med eller uten kompensasjon må være løsenet.» Av NSFs Arbeidsutvalg).

[31].Alarm nr. 4, 18/2 1933 («Syndikalistene i Oppegård farer med dikt og fabel i Alarm» av Johs.) og Alarm nr. 5, 4/3 1933 («Kameratmøte ved Klemetsrud» av ─n.).

[32].Alarm nr. 15 1933 («De arbeidsløse i Oslo og Akershus slutter sig sammen.»)

[33].Se bl.a. LOs medl.bl. 3‑4 1934:138‑141 og 12 1934:652‑656 og LOs kongr.prot. 1934:148.

[34].Ibid.

[35].Alarm nr. 3 8/2 1936 («De arbeidsløse hånes av sin egen organisasjon.» av F. Furuseth.). Se bl.a. Alarm nr. 7, 13/4 1935 («Treenigheten reaksjonen, sultepisken og de socialdemokratiske politikkere har slått ned de arbeidsløses kamp i Odda!»).

[36].Ibid.

[37].Alarm nr. 14 1938 («Organiseringen av de arbeidsløse» av Alf.).

[38] Alarm nr. 4 1938 («Skal de arbeidsløses foreninger forvandles til social­demokratiske barnekrybber?» av Alb. Myrvold.).

[39].Pryser 1988:113‑118.

[40].Maurseth 1987:247.

[41].Arbeider Solidaritet nr. 3/4‑1984. Se f.eks. Alarm nr. 26, 25/6 1921 («Fagforbund som tvinger de arbeidsløse til streikbryterarbeide. En grænseløs organisationsskandale.» Av Trygve Aakervik) og Alarm nr 49 1921 («Arbeidsledighetskasserne og klassekamp.» Av Einar Mikkelsen).

[42].Hansen 1920:89.

[43].Tangen 1933:9-11.